Besyo'da AOBP puanı Nedir ? Nasıl Hesaplarız ve Önemi

AOBP kısaltmasının açılımı '' Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı''dır.
Bir besyo adayı AOBP'nını hesaplamak isterse yapması gereken şey liseden mezun olduğundaki diploma puanını 5 ile çarpmasıdır. Örnek verecek olursak diploma puanı 60 olan bir besyo adayının Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 300'dür. Daha iyi anlaşması için farklı bir örnek daha vermemiz gerekirse diploma notu 80 olan bir adayın AOBP 400 olur.

AOBP Önemi Nedir ?

Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı puanı yayınlanan yönergeye göre 0.11 puan  ile çarpılır ve ortaya çıkan puan ise adayın özel yetenek sınavında etkili olur.
Daha açıklayıcı bir açıklama yapmak gerekirse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 350 olan bir adayın özel yetenek sınavında aobp'ı 38.5 puanlık bir ek sağlarken ağırlıklı ortaöğretim puanı 450 olan bir adaya ise 49.5 puanlık bir fayda sağlar bundan dolayı AOBP'nınız ne kadar yüksekse diğer adaylara karşı sizin için önemli bir koz olacaktır.

Ayrıca AOBP'nı YGS'nin yarısı kadar etkilidir. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu isteyen bireylerin ygs puanlarının düşük olduğunu varsayarsak bu açığın bir kısmı parkurda bir kısmını da Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanını yüksek tutarak kapatabilirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar