Futbolda Tandem Nedir? Stoper Nedir ?

Tandem fransızca bir kelime olarak ülkemize gelmiş ardında türk sporunda özellikle futbol ve futbol yorumcularının dilinde gelişerek ilerleme kaydetmiş bir kelimedir.
Ülkemizde şuana kadar ilk etapta Fatih Terim döneminde Galatasaray'ın oynadığı 4-4-2 sistemi dışında bu oyun pozisyonunu alan takım sayısı her ne kadar az olsa da yorumcularımızın ağzından bu kelime düşmemektedir. Tandem yukarıda da belirttiğimiz gibi 4-4-2 sistemi ile futbol oynayan takımların stoperlerinin yan yana oynama durumudur. Daha çok açmamız gerekirse yan yana dizilmiş iki taş gibi olmalıdır bu stoperler birbirlerinin kademelerine iyi girip arkaya sekebilecek toplarda müdahalede bulunmaları gerekmektedir. Genel olarak fizikli olmalı tercih edilen bu oyuncular hava topu hakimiyetinde de başarılı olmalıdır.

Stoper Nedir ?

Stoper defansın ortasında oynayan anlamı kesici olan futbol mevkisinin adıdır. Genel hatlarıyla geçmiş yıllarda ''topa vur uzaklaşsın'' mantığı ile hareket edilmiş olsa da günümüzde teknik direktörler stoper seçimlerini yaparken fizikli, hava topu hakimiyeti olmalarının yanında bu sporcuların teknik kapasitesini de göz önüne almaktadırlar.
Özellikle oyunu defanstan kurarak başlatacak olan takımların stoperleri daha teknik olmalıdır ki bu sistem başarılı bir şekilde ortaya konulup, başarılı sonuçlar alınabilsin...


Yorum Gönder

0 Yorumlar